Ani pandémia nás nezastaví

Šach je jedným z mála športov, ktoré zažili pozitívny dopad pandémie. Aj keď sa zrušili súťaže a podujatia, šach sa presťahoval z offline priestoru do online sveta. Šachové servery zažívajú obrovský nárast návštevnosti. Aj vďaka súčasnej situácii sa aj najlepší hráči sveta presunuli do online sveta. Vznikla tak jedinečná príležitosť naraziť pri svojej online partii napríklad aj na majstra sveta.

Svetová šachová federácia FIDE schválila novú formu šachu (tzv. hybrid šach), ide o šachovú partiu na diaľku, kde hráči v rovnakom čase ale na rôznych miestach, niekedy vzdialených aj niekoľko tisíc kilometrov, odohrajú svoje partie na svojej šachovnici a oznamujú súperovi svoj ťah cez prenosové zariadenie (notebook, tablet). Partie sleduje lokálny rozhodca a centrálny hlavný rozhodca, aby sa dodržovali všetky pravidla a zamedzilo sa podvádzaniu pri partii.

Online zápas však neposkytne sociálnu skúsenosť, kde spoluhráči alebo súperi vnímajú emócie počas partie.

Hybridný šach teraz štartuje aj na Slovensku. Od 13. – 15. mája sa odohrajú Majstrovstvá Slovenskej republiky medzi krajmi. Družstvo žilinského kraja odohrá svoje partie v priestoroch Šachového klubu Ružomberok na Textilnej ulici v areáli firmy MONTANA. Podujatie sa bude hrať na 4 šachovniciach z každého zúčastneného kraja s povinnosťou ženy alebo juniora. Žilinský kraj budú reprezentovať šachový veľmajster Jerguš Pecháč, medzinárodný majster Štefan Mazúr, FIDE majsterka Monika Motyčáková, junior Andrej Hollý a Roman Hroš.

Zápasy budete môcť sledovať na tomto linku.

Ilustračný obrázok: MITROPA CUP – SVK Družstvo – hybrid turnaj 2021