Ružomberskí šachisti dohrali sezónu 2019/2020

Ružomberok, 23.6.2020

Počas uplynulého víkendu sa po vynútenej prestávke spôsobenej udalosťami posledných mesiacov dohrala posledná šachová liga, v ktorej mal Šachový klub Ružomberok svoje zastúpenie. Posledným odloženým kolom štvrtej ligy dohral ružomberský šachový klub svoj posledný zápas v aktuálnej sezóne 2019/20. Po druhej lige, ktorá sa dohrala ešte v pôvodných termínoch, sa 14. júna v preloženom termíne dohrala piata liga a dňa 21. júna sa ukončila aj spomínaná štvrtá liga.

V druhej lige sa družstvo ŠK Montana Ružomberok spomedzi dvanástich účastníkov umiestnilo na desiatom mieste. I keď k dnešnému dňu ešte nie je dohraná slovenská extraliga, už s istotou vieme, že sa družstvo udrží v tejto súťaži aj pre budúcu sezónu. Liga, ktorá sa hrá od Žiliny po Fiľakovo a nastupujú v nej tí najlepší domáci hráči častokrát doplnení zahraničnými posilami, bola tou najnáročnejšou, v ktorej sa šachový klub z Ružomberka predstavil. Po minuloročnom štvrtom mieste v premiérovej sezóne v tejto súťaži prišlo tento rok slabšie umiestnenie. Vzhľadom na kvalitu súťaže a skutočnosť, že sa v nej družstvo udržalo, sa môže považovať toto umiestnenie za uspokojivé. Tím ŠK Montana nazbieral v jedenástich kolách dvanásť bodov za štyri výhry. V siedmych zápasoch ťahal za kratší koniec. Najviac bodov nazbieral kapitán družstva FM Martin Krajňák. Uhral deväť bodov z jedenástich partií pričom ani raz neprehral. Cenné partiové body získal aj Marek Mrva, ktorý ich nazbieral sedem v jedenástich zápasoch. Dôležitou súčasťou družstva boli aj IM Matej Hrabuša, FM Petr Buchníček a WFM Monika Motyčáková, ktorí nastupovali na vrchných šachovniciach. K umiestneniu prispeli aj hráči základnej zostavy Peter Ambrózi, Ján Mydliar, Tomáš Matušák a takisto sa k nemu pričinili Adam Kerdík, či Emil Konkoľ.

Vo štvrtej lige sa predstavilo družstvo ŠK PrintArt Ružomberok. Ako víťaz piatej ligy sa v tejto sezóne predstavilo prvýkrát. V konkurencii dvanástich tímov súťaž s trojbodovým náskokom vyhralo. V budúcej sezóne tak bude štartovať v tretej lige. Vo štvrtej lige nastupujú družstvá z Liptova a Oravy a predstavujú sa v nej kluboví hráči z okolitých miest a obcí. Najlepším hráčom tímu bol Marek Mrva, ktorý nazbieral osem bodov z deviatich partií. V sezóne prehral iba jeden zápas, pričom osemkrát svojich súperov porazil. Dôležité zápasy pre družstvo odohral aj Tomáš Matušák (7,5/11), ktorý družstvo druhý rok po sebe priviedol do vyššej súťaže ako kapitán družstva.  Na vrchných šachovniciach zbierali dôležité body Roman Hrnčiar (6,5/9), Peter Ambrózi (6/8) a Ján Péter (4/5). K umiestneniu družstva prispeli taktiež Ján Mydliar (5,5/9), Viktor Rošte (4,5/6), Imrich Berec (3,5/6) či Veronika Majerová (2,5/5). Zápasov sa v priebehu sezóny zúčastnilo postupne všetkých dvadsať hráčov zo súpisky a každý prispel či už menším, alebo väčším dielom k výbornému umiestneniu.

V piatej lige nastúpili v sezóne 2019/20 dve ružomberské družstvá. ŠK Fischer&Partners Ružomberok sa umiestnil na štvrtom mieste a ŠK BONI Ružomberok na šiestej priečke spomedzi desiatich účastníkov súťaže. Družstvo ŠK Fischer&Partners je zložené prevažne zo starších členov šachového klubu. Kostru družstva tvorili Pavol Polko (3/8), Ján Sliačan (3/7), Peter Gašper (4,5/6) či tohtoročný jubilant Milan Hajtmanský (3/5), ktorý tento rok oslávi osemdesiat rokov. V družstve ŠK BONI Ružomberok zbierali skúsenosti mladí šachisti pod dozorom Ladislava Demka a Bohuslava Muríňa. Z ružomberskej mládeže sa najviac darilo Martinovi Žihlavníkovi (3/6), Michalovi Novákovi (3/7) a Samuelovi Jurgošovi (2,5/7).

Aj keď je už sezóna súťaží družstiev na konci, šach sa v ružomberskom klube hrať neprestane. Cez leto chce klub zorganizovať sériu uzavretých nominačných turnajov pod hlavičkou Ružomberok Closed.

Šachový klub Ružomberok