ŠK PrintArt Ružomberok – TJ ŠO Lúčky kúpele

Ružomberok, 3. februára 2020

V prvú februárovú nedeľu pokračovala IV. liga C12 ôsmym kolom. Pod Čebrať tento krát zavítali šachisti z TJ ŠO Lúčky kúpele. V súboji druhého so šiestym sa napokon prekvapenie nekonalo a dôležité víťazstvo si do tabuľky pripísali hráči ŠK PrintArt Ružomberok.

Ružomberský tím hrá v tejto sezóne o vrchné priečky, zatiaľ čo hostia z Lúčok sa ustálili v pokojných vodách v strede tabuľky. Šachy na Lúčkach vedie dlhé roky Peter Tvrdoň a aj v tomto zápase nastúpil na prvej šachovnici, v tíme aj so svojimi odchovancami, z ktorých sú už vysokoškoláci. V tíme Lúčok hrávajú aj šachisti, ktorí v minulosti pôsobili v Ružomberku, alebo sa zúčastňovali lokálnych turnajov, takže srdečná atmosféra na zápase nebola prekvapením. Ružomberok nastúpil v silnej zostave, na každej šachovnici mal papierovo navrch, ale priebeh zápasu taký jednoznačný nebol.

Na šiestej doske sa partia Imricha Bereca so Samuelom Mišíkom približne po hodine a pol hry skončila remízou. V pozícii, kde mal čierny dvojicu strelcov a biely lepšiu kontrolu nad centrom a osteň v podobe c5 pešiaka sa teda partia svojho rozuzlenia nedočkala. Imrich má po piatich partiách vo štvrtej lige tri body.

Na ôsmej šachovnici sa zrodila výhra domáceho Viktora Rošteka, ktorý zdolal Petra Kenderu. V sicílskej obrane sa na šachovnici objavila málo hraná, netradičná varianta, v ktorej Viktor veľmi rýchlo vyrovnal, prevzal iniciatívu do svojich rúk a o všetkom rozhodol zdvojením veží na a stĺpci, po ktorom sa pozícia bieleho rozpadla. Viktor pokračuje v zodpovednej hre a dobrých výsledkoch a na konte má 4,5 bodu z piatich partií.

Partia na siedmej doske priniesla prvú prehru domáceho hráča. Ján Lisý najskôr stratil pešiaka, následne však aktívnou hrou odobral jedného súperovi a dosiahol vyrovnanú jazdcovú koncovku. V koncovke však spravil chybu, ktorú Patrik Závacký využil a vyrovnal stav zápasu na 1½-1½. Ján má tak po troch zápasoch jeden bod.

Stav zápasu zostal vyrovnaný aj po skončení partií na tretej a štvrtej šachovnici. Na tretej šachovnici vyhral domáci hráč Ján Mydliar nad Miroslavom Saganom. V ďalšej sicílskej obrane tohto zápasu získal veľmi skoro výhodu pešiaka. V zápletke pri útočení na súperovho kráľa sa Jánova výhoda ešte zväčšila a pozíciu s jazdcom navyše dotiahol do víťazného konca, keď sa súper vzdal ťah pred matom. Ján má po siedmych zápasoch na konte päť bodov a patrí k oporám tímu.

Na štvrtej doske nastúpil domáci Marek Mrva proti Jánovi Maruškinovi. Marek mal pred partiou vo štvrtej lige sto percentnú úspešnosť, keď zaznamenal v šiestich partiách šesť výhier. Aj v zápase proti Lúčkam dosiahol na šachovnici vyhranú pozíciu. Útočil na dámskom krídle, zatiaľ čo sa súper snažil v ťažkej pozícii niečo vymyslieť na tom kráľovskom. Ku Marekovej výhre však viedol jediný ťah, ktorý za šachovnicou nie je rozhodne jednoduché nájsť. Po nepresnom kritickom ťahu sa súperovi podarilo infiltrovať pozíciu svojou vežou a spôsobiť v nej zmätok, ktorý vyústil do straty materiálu aj celej partie.

Stav zostal vyrovnaný aj po skončení partie na druhej šachovnici. V nej to spočiatku vyzeralo tak, že prevahu má domáci hráč Ján Péter, ku koncu partie zasa súper František Vrzgula. V koncovke, kde mal síce hosťujúci hráč pešiaka navyše, zrejme však nevidel cestu k pretaveniu tejto výhody sa tak zrodila remíza, s ktorou boli spokojnejší domáci. Ján má tak po troch partiách na konte 2,5 bodu.

Rozhodujúca partia sa odohrala na prvej šachovnici medzi domácim Romanom Hrnčiarom a Petrom Tvrdoňom. Zápas dvoch najlepších hráčov obidvoch družstiev rozhodol o víťazovi stretnutia. Partia to bola taká dôležitá a napínavá, že pobláznila aj prenosovú dosku a tá potom chybne zaznamenala záver tejto partie. Verím, že ju spätne budeme môcť uverejniť v jej úplnosti s reálne hranými ťahmi.

V partii na piatej šachovnici tak stačila domácemu tímu na výhru aj remíza. V poslednej hranej partii som sa tak rozhodol (Tomáš Matušák) po piatich hodinách hrania ponúknuť remízu v objektívne vyhranej pozícii a spečatiť tak stav stretnutia na 4½-3½.

V ôsmom kole potešila ružomberských šachistov okrem výhry nad Lúčkami aj prehra lídra tabuľky z Liptovského Hrádku. ŠK PrintArt Ružomberok sa tri kolá pred koncom posunul z druhého miesta na čelo tabuľky, o skóre za ŠKM Liptovský Hrádok A. Uplynulú nedeľu teda platilo nové porekadlo; „Na Hromnice o priečku vyššie.“ Na treťom mieste sú s trojbodovým mankom ŠK Bziny C. V zostávajúcich troch kolách majú tímy, ktoré sa delia o prvú priečku podobný žreb a do bojov o víťazstvo vo IV. lige C12 môžu zasiahnuť aj Bziny, ktoré čakajú slabší súperi.

Por. Družstvo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 TB1 TB2 TB3
1 ŠK PrintArt Ružomberok *       18 42 0
2 ŠKM Liptovský Hrádok A * 3       6 18 37 0
3 ŠK Bziny C 5 * 4 5   2 4 4     15 34 0
4 ŠK Lubochňa     4 * 4   3 14 32,5 0
5 ŠK Važec     3 * 5 3 4   13 34 0
6 OŠK Lisková   *   5   12 35,5 0
7 TJ ŠO Lúčky kúpele   6 3 * 5     5 12 33 0
8 KTK Liptovský Mikuláš   4 4 5   3 *   6 11 33,5 0
9 ŠK L.Ondrašová B 4   4   *   5 11 31,5 0
10 LŠŠ Zákamenné   3     * 9 27,5 0
11 LŠŠ L.Mikuláš jun. B 2 5   3   *   6 25,5 0
12 ŠKM Liptovský Hrádok B     2 3   * 0 18 0