ŠK L.Ondrašová B – ŠK PrintArt Ružomberok

Ružomberok, 20. januára 2020 

V tretiu tohtoročnú nedeľu sme na zápas IV. ligy cestovali do Liptovskej Ondrašovej. V dueli „B“ družstiev sa viac darilo nášmu tímu ŠK PrintArt, keď proti ŠK L.Ondrašová B zvíťazil 5½:2½. V tabuľke sme touto výhrou poskočili štyri kolá pred koncom na druhé miesto.

Uplynulú nedeľu sme zavítali do penziónu ABA House, dlhoročnej hracej miestnosti šachistov z Liptovskej Ondrašovej. V zápase, v ktorom sme boli mierne papierovo silnejší skončila ako prvá partia na šiestej doske, v ktorej sa stretli Miroslav Majer (2½ / 3) a Jozef Hemala. V zatvorenej hre sa na šachovnici zrodila zablokovaná pozícia a náš hráč Miroslav usúdil, že remíza proti ratingovo silnejšiemu súperovi bude v danej pozícii prijateľný výsledok a tak ponúkol remízu. Hosťujúci hráč ju po porade s kapitánom prijal a tak sa otvorilo skóre zápasu – ½:½.

Na štvrtej šachovnici sa prihlásil o slovo opäť veľmi dobre hrajúci Marek Mrva (6 / 6), keď svojho súpera od začiatku k ničomu nepustil, zatlačil, pripravil o dámu a následne prijal súperovu rezignáciu. V premiérovej sezóne za náš klub tak vo IV. lige pokračuje vo famóznej šnúre a na konte má už šiestu výhru zo šiestich partií.

Za stavu 1½:½ obdržal na tretej šachovnici ponuku na remízu Ján Mydliar (4 / 6) od Jána Nahálku. V tom čase už vyzeralo viacero partií pre nás veľmi dobre a tak mohla byť remíza s čistým svedomím podpísaná. Zaujímavú pozíciu potom ešte rozoberal Ján s Marekom, ale to sa už začali jedna po druhej rodiť rezultatívne výsledky v náš prospech.

Na piatej doske som nastúpil ja (Tomáš Matušák, 5 / 7) a stretol som sa so svojím decembrovým súperom z druhej ligy Michalom Repčekom. Pocit deja vu narušil okrem výmeny farby figúr aj výsledok, keďže sa mi po druholigovej remíze podarilo tento krát vyhrať a zvýšiť vedenie na 3:1.

Následne sa zrodila aj posledná remíza zápasu, keď ako vždy solídne hrajúci Peter Ambrózi (4 / 6) dostal vo vyrovnane vyzerajúcej pozícii ponuku remízy. V tom momente už bola na spadnutie ďalšia výhra na osmičke v náš prospech a tak sa partia na druhej šachovnici mohla skončiť zmierlivo.

Nečakane sa však ako ďalšia skončila partia na sedmičke. Zodpovedne hrajúca Veronika Majerová (1 / 3) nepohrdla darom v podobe súperovej dámy a získala tak pre nás víťazný bod na 4½-1½.

Na ôsmej šachovnici potom zavŕšil partiu očakávanou výhrou Viktor Roštek (3,5 / 4), pripísal si tretiu výhru v sezóne a upravil tak skóre zápasu na 5½-1 ½. Viktor si taktiež ako Marek a Peter zaslúži za tohto sezónne účinkovanie pochvalu, pretože sa na osmičke môžeme na neho pravidelne spoľahnúť.

Dohrávala sa už len posledná partia, na ktorej bojoval bzinský lev Roman Hrnčiar (3,5 / 6) v partii proti Ladislavovi Bartekovi. Aj keď v nej napokon ťahal náš hráč za kratší koniec, patrí mu za prebiehajúcu sezónu vďaka za výkony na prvej šachovnici.

Tak sa teda zrodila naša výhra v Liptovskej Ondrášovej, vďaka ktorej sme sa posunuli z tretieho na druhé miesto. Prvé miesto patrí naďalej Liptovskému Hrádku A a na tretie miesto sa po súboji s Važcom posunuli Bziny. Do konca sezóny zostávajú ešte štyri kolá, v hre je ešte dvanásť bodov a v takto vyrovnanej tabuľke sa ešte môže čokoľvek prihodiť. Ako bude tohtoročne vyrovnaná IV. liga C12 pokračovať môžete sledovať v ďalšom kole, keď v domácom zápase privítame 2. februára doma hráčov z TJ ŠO Lúčky kúpele. Zápas môžete sledovať online na https://sachrbk.sk/online/.