ŠK Fischer&Partners Ružomberok – LŠŠ jun.C

Ružomberok, 12. januára, 2020

Druhú januárovú nedeľu pokračovala V. liga C12 šiestym kolom, v ktorom sme hostili hráčov z Liptovskej šachovej školy. ŠK Fischer&Partners Ružomberok bol pred zápasom s desiatimi bodmi na druhom mieste, zatiaľ čo hostia LŠŠ jun.C boli so šiestimi bodmi na siedmej priečke. Zápas, v ktorom sme premiérovo prenášali partie online aj z V. ligy nakoniec zvládli lepšie hostia, keď zvíťazili 3:2.

Na prvý výsledok sa čakalo do 11:15. Zvyšné partie sa následne skončili do 45 minút a o dvanástej sa tak už hráči mohli náhliť za nedeľným obedom.

Ako prvá sa skončila partia na štvrtej šachovnici. Domáci Ján Sliačan ju mal rozohranú veľmi dobre, keď postupne získal dvoch pešiakov. Pozícia po 23. e5 bola však veľmi konkrétna a s kráľom v centre a dámou na potulkách bolo nutné zahrať 23. … 0-0 a dostať kráľa do bezpečia. Po 23. … Vc8?? a následných ťahoch sa už nedalo spraviť nič iné, len odovzdať dámu za vežu. Adam Kusý sa pevne chopil svojej šance v partii a odmenou za dobrý výkon mu bolo súperovo umožnenie dať mat. Adam si z troch možností vybral mat na f7. Náš hráč si po partii sypal popol na hlavu, že mladého súpera podcenil a v kľúčovom momente bol nepozorný, avšak aj takéto momenty a zvraty robia šach zaujímavým – 0 – 1

Ján Sliačan (3/5)

Na tretej doske sa v partii medzi Emilom Konkoľom a Tomášom Kossuthom hrala Caro-Kannova obrana. V priebehu partie sa ani jednému z hráčov nepodarilo získať väčšiu výhodu a tak bola remíza v 36. ťahu logickým vyústením udalostí na šachovnici. Tomáš sa v tejto sezóne v Ružomberku prezentuje zodpovednou hrou a po októbrovej remíze so mnou zaknihoval remízu aj s Emilom, ktorý sa márne snažil vymyslieť víťazný plán v objektívne remízovej koncovke – ½ – 1½

Emil Konkoľ (0,5/2)

1. h4 bol prekvapujúci prvý ťah v partii Pavol Polko – Štefan Bračok. V úvode získal po neortodoxnom otvorení prevahu čierny, zatiaľ čo biely sa musel zaobísť bez rošády, s kráľom uviaznutým v centre a neskôr aj bez strateného pešiaka. V neskoršej fáze partie, keď čierny odovzdal kvalitu ťahom 19. … Vxd3 to však už vyzeralo inak a zdalo sa, že je to náš hráč, ktorému sa otvárajú zaujímavé možnosti ako zobrať opraty partie do svojich rúk. Avšak podobne, ako tomu bolo v partii na štvrtej doske, aj tu bola potrebná presná kalkulácia a cesta k výhode viedla po úzkom chodníku variant, ktoré bolo treba objaviť. Ťah 24. Jxf6 bol cestou do tmavého lesa, kde boli čierne figúrky doma a po pár ťahoch biele figúry pochytali a samotného kráľa zajali hlboko v cudzom nehostinnom území – ½2½

Pavol Polko (1,5/6)

Štvrtú šachovnicu na ktorej sa hrala Kalašnikovova varianta sicílskej obrany veľmi skoro ovládla Kristína Šubjaková s bielymi. Domáci Peter Gašper chyboval v otvorení ťahmi 8. … h6 a najmä 9. … Jf6, čo vyústilo do straty kvality a bezútešnej situácie. Postupne sa však výhoda bielej strácala a to možno aj preto, že biela veža ostala celú partiu stáť na h1. V konečnej pozícii je badať rozdiel v aktivite čiernych a bielych figúr a aj keď má biela materiálnu výhodu, na šachovnici ju moc necítiť. Kristína teda ponúkla remízu, ktorú Peter prijal. Stav zápasu bol teda spečatený – 13.

Peter Gašper (3,5/4)

O minútu na to sa skončila aj posledná partia na piatej šachovnici. 80 ročný dlhoročný hráč Ružomberka Ján Špirka vyhral nad Stelou Kusou. Spočiatku vyrovnaná pozícia sa začala postupne nakláňať na našu stranu až prišlo 27. Jxh6, ktoré odhalilo čierneho kráľa, ktorý bol o niekoľko ťahov na to zmatovaný – 23.

Ján Špirka (2/2)

V tomto zaujímavom zápase, v ktorom sa až tri partie skončili matom sme teda podľahli LŠŠ jun.C 2:3 a spadli sme z druhého miesta. Pred nami sú ešte tri kolá a boj o medailové umiestnenie bude ešte zaujímavý. K prvému miestu má pevne nakročené MŠK Tvrdošín B, ktorý má už 6 bodový náskok.

Ak ešte máte chuť prezrieť si pekné partie, odporúčam vám navštíviť tento link k zápasu IV. ligy medzi LŠŠ L.Mikuláš jun. B – ŠK L.Ondrašová B. Najmä partie Michala Macka, Karola Pekára a Martiny Tarageľovej stoja za zhliadnutie.