IV. liga C12 – ŠK PrintArt Ružomberok – ŠKM Liptovský Hrádok A

Ružomberok, 5. januára 2020

V prvú nedeľu nového roka 2020 bolo na programe šieste kolo IV. ligy C12. ŠK PrintArt Ružomberok privítal v domácom prostredí ŠKM Liptovský Hrádok A. Ružomberskí šachisti zaknihovali v zápase o priebežné prvé miesto prehru 3½:4½ a prepustili tak vedúcu priečku hráčom z Liptovského Hrádku.

Koniec starého roka patril v šachovom svete Majstrovstvám sveta v rapid a bleskovom šachu, ktoré sa konali v Moskve. V obidvoch turnajoch vyhral famózny Magnus Carlsen a okrem titulu majstra sveta v štandardnom šachu drží tituly aj v rapid a bleskovom šachu. Zopakoval si tak zlatý hattrick z roku 2014. Ženský rapid turnaj ovládla Indka Humpy Koneru, zatiaľ čo v bleskovom turnaji žien triumfovala Ruska Kateryna Lagno. Slovenského zástupcu by sme spomedzi 330 hráčov hľadali márne a tak sa poďme radšej pozrieť na domácu, klubovú scénu.

Ako prvé vstúpilo do nového roka ružomberské „béčko“ PrintArt, keď doma privítalo ŠKM Liptovský Hrádok A. Papierovo bolo favoritom domáce družstvo. Z ôsmych šachovníc malo hneď sedem hráčov domácich lepšie hodnotenie relatívnej výkonnosti.

Ako prvá sa skončila partia na ôsmej šachovnici, kde sa začali ako prvé rúcať papierové predpoklady. Po peknom rozohraní partie ustúpil Ján Lisý v lepšej, objektívne vyhranej pozícii tak nešťastne, že dostal mat – 0:1. Ján Lisý má po dnešnom zápase vo IV. lige jeden bod z dvoch partií.

Ján Brotka – Ján Lisý, 35. … Kd5 36. Vf5#

Na piatej šachovnici sa medzi domácim Imrichom Berecom a Vladimírom Slahučkom zrodila remíza – ½:1½. Imrich má po štyroch zápasoch na konte dva a pol bodu.

V partii hosťujúceho Jána Zemana s Karolom Pudišom, ktorý nastúpil na svoj premiérový zápas vo IV. lige udával od otvorenia tempo hosťujúci hráč. Neustále sa stupňujúci tlak vyústil až do straty strelca ružomberského hráča. Od tej chvíle sa partia už len viac menej dohrávala a keď nevyšiel ani posledný trik s voľným pešiakom, prišla na šiestej doske na rad kapitulácia – ½:2½.

Posledný trik 65. … Vb5 zažehnaný

Miroslav Klobušiak nastúpil na svoj prvý zápas v tejto sezóne a na siedmej šachovnici si proti Branislavovi Javorovi pripísal výhru a znížil stav zápasu na 1½:2½. Miroslav pripravil svojmu súperovi prvú prehru v prebiehajúcej sezóne, v ktorej vynechal B. Javor len jeden zápas.

Na druhom stole sa na šachovnici objavila varianta škótskeho gambitu, na ktorú domáci hráč Ján Mydliar nezareagoval najpresnejšie. V otvorení prišiel o jedného pešiaka a následne urputne bránil pozíciu. Vo vežovej koncovke sa prevaha materiálu, už dvoch pešiakov prejavila naplno a Boris Chomo pripravil nášmu hráčovi prvú prehru v sezóne – 1½:3½. Z piatich zápasov má domáci hráč na konte tri a pol bodu.

V nepriaznivej situáciu potom vykresal iskričku nádeje Marek Mrva, keď na treťom stole zvíťazil nad Jánom Mudroňom – 2½:3½. S piatimi výhrami v piatich zápasoch je najlepším ružomberským hráčom vo štvrtej lige. Vo svojej premiérovej sezóne v Ružomberku sa prezentuje aktívnou, cieľavedomou hrou za ktorú mu právom patria pochvaly našich titulovaných hráčov z druhej ligy.

Mrva – Mudroň, 35. Vd8#

Na zostávajúcich šachovniciach sa hrali pozície, ktoré vznikli z varianty Grünfeldovej obrany. Na prvej šachovnici mala partia medzi domácim Romanom Hrnčiarom a Pavlom Bučkom vyrovnaný priebeh, ktorý vyústil do pretekov pešiakov a obojstrannej premeny pešiakov na dámu. Akokoľvek vzrušujúco to znie, vzniknutá pozícia bola remízová – 3:4. Z piatich zápasov nazbieral Roman tri a pol bodu.

Hrnčiar – Bučka, 47. e8=D+

Zápasová matematika bola v poslednej partii jasná. Domáci hráč Tomáš Matušák musel na dosiahnutej zápasovej remízy proti Ladislavovi Staroňovi vyhrať. Partia, kde získal ružomberský hráč prevahu z otvorenia, následne pešiaka sa v obojstrannej časovej tiesni pretavila do koncovky s rovnakým počtom pešiakov. V nej prehliadol Tomáš vyhrávajúci ťah 42. … fxg4 a vzniknutá pozícia bola následne remízová – 3½:4½. Tomáš Matušák má po šiestich zápasoch na konte štyri body.

Staroň – Matušák, rozdiel medzi 42. … hxg4 a 42. … fxg4 je pol bodu 

IV. liga C12 sa po šiestom kole prehupla do druhej polovice. V zostávajúcich piatich kolách narazí PrintArt ako na tímy z vrchnej polovice tabuľky, tak aj na tie zo spodnej. V takto vyrovnanej tabuľke je v zostávajúcich kolách ešte dosť bodov na to, aby sa to v nej zamiešalo. Po šiestom kole patrí družstvu ŠK PrintArt Ružomberok tretia priečka, pričom na prvé miesto stráca tri body a na druhé jeden bod. 

–skrk–