Majstrovstvách Slovenskej  republiky telesne postihnutých mužov a žien v šachu

(Ružomberok) Jednou z posledných príprav na blížiace sa júnové Majstrovstvá sveta IPCA, ktoré sa uskutočnia v Ružomberku, boli pre našich TPaV šachistov od soboty 18. mája do pondelka 20. mája  v prekrásnych priestoroch Penziónu Sidorovo  Jubilejné 40. Medzinárodné majstrovstva Slovenskej republiky telesne postihnutých mužov a žien v šachu.

Na M SR bolo nominovaných desať slovenských šachistov vrátane troch žien a dvaja zahraniční šachisti.

Hralo sa v dvoch šesťčlenných skupinách rozdelených podľa Fide Ratingu, resp. národného ELO.

V „A“ turnaji nesklamal a svoj 10. titul majstra SR obhájil Juraj Zavarský z Martina, pred Antonom Zichom z Banskej Štiavnice a Antonom Matejovom z Turzovky.

Zahraniční hráči Frank Michael Gutzeling z Rakúska a Čech Ján Múdry vynikajúci kamaráti zostali tento rok v poli porazených.

 

V „B“ turnaji sa darilo ženám. Vyhrala ho Katalyn Engel z Rimavskej Soboty, pred Nikolou Konkoľovou z Ružomberka a Erikou Kostovou z Bardejova.

Všetci muži prehrali partie so ženami, a len ťažko sa vyhovárali na to, že už na ženy zabudli taktiku.

Rovnaké poradie mali ženy aj  v boji o majstrovský titul. Nikola našla v priamom boji po 11 rokoch premožiteľku. Katalyn získala svoj prvý titul majsterky SR.

Riešiteľskú súťaž dvojíc „O cenu predsedu ŠK TPaV

Ružomberok“   vyhrali Anton Matejov + Erika Kostová, pred Antonom Zichom + Katalyn Engel a Juraj Zavarský + Kremničan Bohuš Wollner.

Ceny najlepším odovzdal zástupca výboru Slovenského šachového zväzu Marek Zelnický za asistencie člena výboru ŠK Ružomberok Radoslava Chillu.

Celé tri dni sa niesli v milej a priateľskej atmosfére. Prispelo k tomu nielen veľmi pekné, slnečné počasie,  ale  aj vynikajúci majiteľ penziónu, perfektná kuchyňa, skvelý personál a veľké bezbariérové priestory pre vozičkárov.

Na verejnej členskej schôdzi všetci prítomní skonštatovali, že Penzión  Sidorovo je objekt, kde sa stretneme aj na budúcich, už 41. Medzinárodných M SR TPaV.

Schválili navrhnúť na odmeny Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov pri príležitosti jubilejných 40. M SR:

Viliamovi Frankovi za celoživotné zásluhy pri príprave, organizovaní a riadení turnajov pre telesne postihnutých šachistov.

In memoriam Stanislavovi Kuchyňovi za dlhoročné spravodajstvo a vedenie internetovej stránky TPaV šachistov, za všestranné zásluhy hráča, rozhodcu, usporiadateľa turnajov a trénera reprezentantov Slovenska.

Jurajovi Zavarskému za 10 titulov majstra Slovenska TPaV šachistov, za vzornú reprezentáciu Slovenska na turnajoch v zahraničí a na šachových majstrovstvách

sveta IPCA.

Nikole Konkoľovej za dlhodobo najlepšiu šachistku TPaV na Slovensku a zviditeľnenie Slovenska na turnajoch v zahraničí, majstrovstvách sveta IPCA a dvoch šachových olympiádach.

Marekovi Zelnickému za zásluhy vykonané pre telesne postihnutých šachistov, usporiadanie 4. majstrovstiev sveta IPCA na Slovensku a za založenie a vedenie šachového klubu ŠK TPaV Ružomberok a podporu jeho činnosti.

Športovo technická komisia TPaV vybrala  šachistov, ktorí nás budú reprezentovať na tohtoročných MS IPCA, Juraj Zavarský, Štefan Belák, Anton Zicho, Bohuš Wollner, Katalyn Engel, Nikola Konkoľová a Erika Kostová.

Celkom na záver majstrovstiev odovzdal Marek Zelnický a Radoslav Chilla za potlesku všetkých prítomných „ Poďakovanie“,pohár a medailu Emilovi Konkoľovi „Za mimoriadnu činnosť pre telesne postihnutých šachistov na Slovensku a príkladnú prácu pre ŠK TPaV Ružomberok“

Úspešný ročník sa skončil, všetci prisľúbili účasť aj na budúci rok!

 

Výsledky:

A turnaj http://chess-results.com/tnr441722.aspx?lan=4&art=1

B turnaj http://chess-results.com/tnr441721.aspx?lan=4&art=1

 

Ing. Emil Konkoľ, predseda ŠTK šach TPaV  SR