Šachový víkend v Ružomberku

V dňoch 15. a 16. decembra pokračovala druhá slovenská šachová liga. Po prvých štyroch kolách, ktoré odohrali šachisti Montana Ružomberok u súperov, sa tentokrát predstavili doma v priestoroch kongresového centra Hotela Kultúra.
V sobotu sme privítali hráčov z neďalekých Bzín. Hoci sa hral majstrovský súťažný zápas, atmosféra bola od začiatku veľmi priateľská. Družstvu z dedinky pri Dolnom Kubíne sa tento rok veľmi nedarí a pred zápasom bolo na poslednom mieste tabuľky. Miernym papierovým favoritom boli teda domáci. Po veľmi vyrovnanom zápase sa nakoniec aj tešili z najtesnejšieho víťazstva 4,5:3,5. Svoje zápasy vyhrali Matej Hrabuša, Róbert Druska a tri body pre domácich zariadil rozhodujúcou výhrou kapitán Jaromír Bednář. Remízami skončili partie Martina Krjaňáka, Petra Ambróziho a Emila Konkoľa. Už za rozhodnutého stavu skončili posledné dve partie prehrami Petra Buchníčka a Jána Mydliara.
V nedeľu sme opäť v domácich priestoroch privítali hráčov zo Žiliny. Susedné postavenie oboch mužstiev v tabuľke sľubovalo znovu veľmi vyrovnaný zápas. To sa nakoniec aj potvrdilo, hoci tentokrát v náš neprospech. Prehrali sme najtesnejším rozdielom 3,5:4,5. Svoju formu potvrdil Petr Buchníček, ktorý vzhral už štvrtý zápas zo šiestich v aktuálnej sezóne. Druhé víťazstvo pridal Róbert Druska. Nerozhodné zápasy odohrali Matej Hrabuša, Martin Krajňák a Roman Veselovský. Bodov naprázdno vyšli Jaromír Bednář, Peter Amrózi a Ján Mydliar.
Tretí šachový víkend v rámci druhej ligy tak skončil tretíkrát s polovičným ziskom bodov pre hráčov Ružomberka. Po šiestich kolách so ziskom 9 bodov je Ružomberok na 7. mieste dvanásť člennej tabuľky. Rozdiel medzi tretím a desiatym mužstvom tabuľky je len dvojbodovýa tak zvyšok sezóny sľubuje ešte veľmi napínavý priebeh. Najbližšie kolo sa predstavíme u lídra tabuľky z Čadce.

Bohatý šachový víkend pokračoval aj v piatej lige. V priestoroch športovej hale Koniareňodohrali svoje zápasy oba ružomberské družstvá. Printart Ružomberok zdolal hráčov z Liptovského Hrádku pomerom 3:2. Víťazstvami sa o to pričinili Tomáš Matušák a Veronika Majerová. Imrich Berec a Ľuboš Urban svoje partie zremizovali. Za kratší koniec ťahal len Radoslav Chilla.

Druhé družstvo Mondi Ružomberok odohral zápas proti Liptovskej Ondrašovej. Po veľmi bojovnom výkone, kedy ani jedna partia neskončila remízou, sa však z víťazstva 3:2 radovali hostia. Za domácich svoje partie vyhrali Pavol Polko a Ján Sliačan. Peter Gašper, Milan Hajtmanský a Ján Špirka svoje zápasy prehrali.

Po piatok kole sú hráči Printart Ružomberok na výbornom druhom mieste a družstvo Mondi Ružomberok figuruje na deviatom mieste dvanásť člennej tabuľky.

Ján Mydliar
Šk Ružomberok