Šachový klub Ružomberok 95 rokov medzi nami

Významné jubileum oslávia v tomto roku ružomberskí šachisti. Pred 95. rokmi, v roku 1922 sa v priestoroch Hotela Kultúra odohral vôbec prvý šachový turnaj v Ružomberku. Milovníci kráľovskej hry si toto výročie pripomenú na tradičnom podujatí CHESSFEST 2017. 

Šachisti z Ružomberka na čele s predsedom klubu Marekom Zelnickým už v metropole Dolného Liptova zorganizovali európsky pohár družstiev MITROPA CUP, majstrovstvá Európy amatérov v šachu a množstvo mládežníckych majstrovstiev Slovenska.

Tento rok nebude výnimkov a Ružomberok bude hostiť hneď niekoľko šachových podujatí.  Vôbec po prvýkrát v histórii sa v meste uskutočnia majstrovstvá sveta telesne hendikepovaných šachistov. „O podujatie je obrovský záujem, čo nás veľmi teší. Prihlášky registrujeme aj z ďalekých krajín, napríklad z Kazachstanu, Indie, Maroka či Ruska,“ podotkol hlavný organizátor Marek Zelnický zo Šachového klubu Ružomberok.

Okrem tohto prestížneho turnaja sa v rámci ružomberského šachového festivalu odohrajú 26. 5. aj majstrovstvá Slovenska družstiev mladších žiakov, na druhý deň bude podujatie pokračovať jedným z najmasovejších turnajov na Slovensku – majstrovstvami Slovenska v rapid šachu, kde sa rozhodne o víťazoch až v 14 kategóriách.

Následne, od 28. 5. do 5. 6. budú pokračovať majstrovstvá sveta, z ktorých vzíde aktuálny šachový majster, majsterka sveta, ale aj juniorskí majstri sveta. „Prví štyria v hlavnom turnaji, muži a ženy, budú zároveň nominovaní na najprestížnejšie šachové podujatie sveta, ktorým je šachová olympiáda v Gruzínsku v roku 2018,“ dodal Marek Zelnický.

Popri majstrovstvách sveta sa bude v Ružomberku hrať aj „B“ turnaj, a to 20. ročník medzinárodného šachového turnaja o pohár primátora mesta MONTANA FIDE OPEN Ružomberok 2017. „Ďalšou záujímavou atrakciou pre divákov bude  bleskový turnaj, ktorý sa odohrá v rámci majstrovstiev sveta 4. 6.. Otvorený bude pre všetkých, teda aj pre neregistrovaných hráčov.

„Návštevníci sa môžu tešiť aj na množstvo sprievodých podujatí, či už šachovú simultánku s ružomberskou rodáčkou a FIDE majsterkou Monikou Motyčákovou, exhibičný zápas medzi Ruskom a zvyšnými krajinami sveta, na výlet pre účastníkov turnaja do aquaparku, ako aj ďalšie sprievodné akcie,“ informoval Marek Zelnický.

Exkluzívnym partnerom podujatí je mesto Ružomberok, garantom je primátor mesta Igor Čombor. Zášitu nad priebehom prevzali predseda Vlády Slovenskej republiky Robert Fico a Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie podporujú Nadácia Kia Motors Slovakia,  Montána, Úrad vlády SR a ďalší partneri.

Informácie o podujatí nájdete na www.chessfest.sachrbk.sk.